Technische data

Midden 1997 besliste de Stad Leuven om de voormalige Philipssite een nieuwe bestemming te geven. Uiteindelijk werd het een 'campus' met een socio-culturele én administratieve functies: overheids- en privékantoren, een sportcomplex, een kinderdagverblijf, een postsorteercentrum en een ondergrondse parking, en dit alles in een groene omgeving. Het project vormt een nieuw monument maar ook een functioneel-organische link tussen het stadscentrum en de Abdij van het Park, verbonden met de middeleeuwse geschiedenis van Leuven. In juli 1997 werd ons bureau, samen met Aldo Rossi, aangeduid om vertrekkend vanuit een masterplan, de verschillende gebouwen uit te tekenen. Aldo Rossi overleed een paar maanden later. Samen met Aldo Rossi Associati, nam het bureau de taak op zich, om de visionaire ideeën van Aldo Rossi gestalte te geven, en terug te koppelen naar de context van een Vlaamse historische universiteitsstad met een intens socio-cultureel leven en een jeugdig élan.

 

Het resultaat moet een synthese worden van Italiaanse speelsheid en vormbesef enerzijds, met een typisch 'Brabants-Bourgondische' levensfilosofie anderzijds, waardoor bv. een politiegebouw en een sportarena moeiteloos naast elkaar coëxisteren en functioneren. Ernst en humor, zwaarte en lichtheid, ascese en uitbundigheid, komen als levenspolen op deze campus samen en bepalen de spankracht van de openbare ruimte. Het feit dat een verlaten industriële site een nieuw leven krijgt en een hoofdrol gaat spelen in het ruimtelijk weefsel van de stad, is ook typisch voor een gemeenschap die niet bij de pakken blijft zitten en een bladzijde kan omdraaien.

Alfredo De Gregorio : "Verlaten industriële sites als deze van de Philipsvestiging zijn voor de stad waar ze gelegen zijn een unieke gelegenheid om een homogeen stadsgedeelte te creëren. Het is noodzakelijk om er niet alleen een nieuwe functie voor te vinden maar ook een nieuwe betekenis, een nieuwe rol in het stedelijke leven. De stad Leuven, onder leiding van burgemeester Louis Tobback, koos ervoor om deze site een publieke invulling te geven door er verschillende stedelijke, provinciale en sociale diensten te huis-vesten, aangevuld met de mogelijkheid voor de privésector om eveneens aanwezig te zijn. De site wordt niet in haar vroegere gestrengheid bestendigd maar krijgt een nieuwe functie in de stad van morgen: het park primeert en maakt van het Philipsterrein een oase in een drukke stad."

 

Artikel: Stad en landschap, juli 2006
Artikel: Mozaiek, maart 2006