Technische data

Het projectterrein is gelegen in een landelijke gemeente bij Leuven. Net als het naastliggende sportcomplex, het buurthuis en de kerk, vormt het nieuwe project een zelfstandige entiteit, aan drie zijden omgeven door straten.

Alfredo De Gregorio: "Ouder worden betekent vaak dat we wat meer assistentie nodig hebben bij alledaagse activiteiten, maar onze woonbehoeften blijven dezelfde: zelfstandigheid, privacy, sociaal contact en relaties met de omgeving. Dit project tracht hier zo veel mogelijk aan tegemoet te komen. Wij wilden het geheel de sfeer van een hotel meegeven. Er zijn verschillende publieke plekken: de lounge, de lobby, het café en het terras, de kamers zijn hoogst persoonlijk en privé. Het rustoord wil zich zo veel mogelijk inpassen in de dorpskern. En om die integratie te vergroten, wordt in het rustoord een polyvalente zaal voorzien waar residenten en omwonenden mekaar kunnen ontmoeten."

 

De textuur van de materialen, het ritme van de gevelstructuur, de tuin, de h-vorm van het hoofdvolume en de brugverbinding met de flats, laten de omgeving en het project in elkaar overvloeien. Op die manier schuift het grote complex zich in de omgeving in, beter dan wanneer het één solide gebouw zou zijn.

Architectuur

 

Het project wordt in twee fases gebouwd. Het serviceflat-gedeelte is vorig jaar opgeleverd. Op het gelijkvloers wordt een dagopvangcentrum voorzien. De nodige bomen zorgen voor een aangename toegangsruimte. De serviceflats staan apart van het rustoord, hebben dus een eigen inkom, maar worden er op het gelijkvloers via een café mee verbonden. Het rusthuis zelf is ontworpen als een H-vormig gebouw, georiënteerd op de noord-zuid as. In de twee benen van de H-vorm worden per niveau 15 kamers ondergebracht. Het centrale deel van het gebouw bestaat uit functionele ruimten (administratie, verpleegpost, utilitaire functies, dagzalen, e.d.). Het centrale gedeelte werd zo open en luchtig mogelijk gehouden, waardoor de bezoekers zich onmiddellijk kunnen oriënteren. Van bij het binnenkomen is er, dwars door de dagzaal, zicht tot in de private tuin met terras.
We hebben bewust niet gekozen voor een klassieke gang met aan weerszijden kamers, zoals dat meestal rustoorden gedaan wordt. In ons concept geeft de gang rechtstreeks zicht op de binnentuin. Het worden haast kloostergangen. Door de ramen op de gangen worden die niet alleen erg luchtig, ze zorgen op die manier ook voor een veel betere oriëntatie. De bewoners hebben op deze manier voortdurend contact met een herkenbare zone binnen het complex (bv. de binnentuin met polyvalente ruimte, de dagzaal en het uitzicht op de patio, ...).
Het gebouw wordt t.o.v. het straatniveau lichtjes opgehoogd (ca. 50 cm), waardoor de privacy van de bewoners op het gelijkvloers gegarandeerd wordt. Het rustoord gedeelte aan de straatzijde zelf staat iets terug. Hierdoor krijgen de rustoordbewoners een collectief terras. Tussen het verhoogde terras en de stoep voorzien we een rij bomen. Teneinde deze ruimtelijkheid te versterken worden, zeker op gelijkvloers niveau, de plafonds hoog gehouden. De ramen worden sterk geritmeerd voorzien, beslaan ongeveer 40% van de totale geveloppervlakte (1/6de van de vloeroppervlakte per kamer) en staan zo'n 30 cm diep t.o.v. het gevelvlak. Hierdoor treedt het licht gefilterd binnen. Die dikkere gevel is voor ons een absolute must. Het geeft meer schaduwwerking, waardoor een 'rijker' geheel ontstaat, het past zich beter in het straatbeeld in en het zorgt voor de nodige privacy voor de bewoners. Tegelijkertijd is zo een dikkere gevel naar klimaatcomfort een enorm pluspunt (warmer in de winter en frisser in de zomer).
De gevels worden helemaal voorzien in een baksteenmetselwerk dat qua textuur en kleur aansluit bij de nabijgelegen kerk. Accenten van enkele en dubbele rollagen zorgen voor een subtiele detaillering. Het café is erg transparant, maar omgeven door groen die de inkijk wat tempert. Aan de zijde van de flats is een muur in ruwe natuursteen voorzien. Voor de kamers en dagzalen wordt bewust gekozen voor een huiselijke sfeer. Voor de gangen willen we de indruk creëren dat het 'publieke' ruimtes (straten) zijn.