Inleiding

Juniperus is een renovatie- en inbreidingsproject in het centrum van Hasselt. Het geheel van de serviceflats, het ontmoetingscentrum en de winkels op het gelijkvloers werden geconfigureerd als een kleine stad met steegjes en pleintjes, een mix van openbare plekken om een praatje te slaan en een thuis voor de bewoners.

Alfredo De Gregorio: "Een woning tekenen blijft voor mij één van de moeilijkste architecturale opdrachten. De afwisseling van privacy en sociale interactie, de realisatie van stedelijkheid en individuele dromen, is altijd weer een uitdaging. Bovendien dient alles 'vanzelfsprekend' te blijven. Door de unieke ligging van het gebouw tegenover het jenevermuseum, binnen de boulevard, en door de rust van de gemeenschappelijke tuin spreekt het gebouw bewoners van alle leeftijdscategorieën aan. De appartementen werden als volwaardige zelfstandige entiteiten opgevat. Er werd gezorgd voor extra diensten als een was- en strijkdienst, catering en onderhoud. Juniperus doorbreekt het traditionele isolement van bejaarden en brengt een gemengd publiek onder in één complex, zodat ouder worden in de stad een nieuwe betekenis krijgt."

Toen de opdrachtgever bij ons kwam aankloppen, lag het project Juniperus al enige jaren stil. Mede door het gebruik van een overdreven schaal, waren er een hoop juridische problemen ontstaan en was de uitvoering van het project stilgelegd. Een grote ondergrondse parking was reeds uitgevoerd. De opdrachtgever wilde door een nieuw project de omwonenden én het stadsbestuur terug warm maken voor het project. Wij hebben dadelijk gesteld dat een bescheidener, meer geïntegreerd project, de enige juiste oplossing was. De omwonenden waren vanaf het eerste voorstel gecharmeerd en alle juridische procedures werden in één grote dading opgelost. Het geheel bestaat uit drie gebouwen: een gerenoveerd negentiende-eeuws gebouw, een nieuw volume met klassiek zadeldak en een tuinpaviljoen. De drie gebouwen vormen samen een mini-stadje. Een stad-in-de-stad met een binnenkoer en een tuin. De semi-private binnenkoer geeft geborgenheid en verwijst naar de sfeer van het begijnhof dat aan de overkant van de straat ligt. Het negentiende-eeuwse gebouw was haast niet te renoveren, dus werd beslist om enkel het gelijkvloers te houden (met daarin de nog in uitbating zijnde winkeltjes). Het gebouw telt zo 3 nieuwe bouwlagen én een laag onder het dak. Naast dit gebouw voorzag het project een sober, haast shaker-achtig gebouw, met eenvoudig zadeldak. Op het gelijkvloers van dit gebouw is de ontmoetingsruimte voorzien, met terras dat uitgeeft op het terras van het Borrelhuis. Het tuinpaviljoen heeft twee bouwlagen en komt nergens boven de bestaande hoge tuinmuur uit. Op deze manier hebben niet alleen de omwonenden veel privacy, maar ook de flats die als het ware midden in het groen staan.

TITEL

Service-flats Juniperus

OMSCHRIJVING

Renovatie + uitbreiding van een oud pand. Serviceflats met ontmoetingsruimte, rondom een gemeenschappelijke stadstuin.

LOCATIE

Hasselt

OPDRACHTGEVER

BSJ NV

SECTOR

privaat

SOORT

nieuwbouw & renovatie

TYPE

Zorg - Woonproject

BRUTO OPPERVLAKTE

6.715 m²

BASISBUDGET

€3.470.000,00

TOTAALBUDGET

€3.470.000,00

PRIJS/BRUTO-m²

- basisbudget

€516,00

STARTJAAR ONTWERP

2000

EINDJAAR WERKEN

2001

BOUWWERKEN VOLTOOID



*budgetten zijn exclusief BTW