Inleiding

Sportcomplex 'Sportoase'

Het sportcomplex is als een soort verlengstuk van de tweede hoofd-as ingeplant. Rondom het gebouw is een keermuur voorzien om het niveauverschil met het lagergelegen park op te vangen en te accentueren. Tussen keermuur en gebouw is een ronde promenade ontworpen die het geheel vanuit het park en de Geldenaakse Baan een 'citadel'-effect geeft. Het gebouw is geïnspireerd op de basisvorm van een Romeinse arena, het Colloseum, en refereert naar het sociale sportgebeuren. De typische architecturale vorm van het complex wordt versterkt door een ronde promenade, die tegelijkertijd het hoogteverschil met de omgeving verzacht.

Alfredo De Gregorio: "Beeldmatig refereert het volume naar het archetype van een colloseum. De interne ruimtelijke ervaring is net omgekeerd. Men kijkt hier niet vanuit de randzones naar het midden zoals in de Oudheid, maar juist vanuit het centrum naar de beide randzones, het zwembad aan de ene zijde, en het basketbalterrein aan de andere zijde. Het centrum van het gebouw is het café, de ontmoetingsplek bij uitstek, en precies op de verbindingsas stad-abdij gelegen."

Het sportcomplex is opgebouwd rondom de centrale inkom-as; een as die vertrekt vanuit het stedelijk plein tussen de Financietoren en Ubicenter en dwars door het gebouw loopt tot in het centrale deel van het park. In het centrale gedeelte bevindt zich het hart van het complex: het café. Vanuit het café heeft men zicht op heel het complex: rechts de sporthal, links het zwembad, links boven de fitness en de vergaderzalen. Horeca neemt in het hele complex sowieso een belangrijke plaats in. Buiten het centrale cafee is er nog een 'VIP-cafee', een fitness-cafee en de 'natte bar' in het zwembad. Al deze cafees zijn geplaatst met de hulp van de plaatselijke bouwer, Interbrew, naar een ontwerp van Creneau International.
De sporthal, met een vrij sportveld van 47m x 35m, heeft een capaciteit van 3000 zitplaatsen. De eigenlijke sportvloer bevindt zich een verdieping lager, op het niveau van de kleedkamers en op het niveau van het park. Dit heeft voor gevolg dat bij het betreden van de sporthal de bezoeker een 'theater-gevoel' zal ervaren: hij krijgt niet alleen een mooi overzicht, hij moet voor de meeste zitjes ook afdalen. Naast de grote hal zijn er nog twee kleinere sportzalen voorzien, een oefenzaal en één voor gevechtssporten. Op de eerste verdieping is een VIP-ruimte ingericht met een grote restaurantruimte, lounge, vergaderzalen, aerobiczaal, e.d. Op de eerste verdieping bevindt zich ook een grote fitnes (+/- 1800 m²), een sauna, ... . Het zwembad bestaat uit 4 delen: een wedstrijdbad van 25m x 21m (8 banen), met een vaste zittribune van ca. 400 plaatsen; een instructiebad met beweegbare bodem; een recreatief zwembad met o.a. stoombaden, whirlpool en natte bar en uiteindelijk het peuterbad.

TITEL

Sportoase, Philipssite

OMSCHRIJVING

Het sportcomplex is het knooppunt van de Philipssite, pal op de as binnenstad-Parkabdij. I.s.m. ARAssociati (Milano)

LOCATIE

Leuven

OPDRACHTGEVER

Stad Leuven / Sportavan NV

SECTOR

publiek

SOORT

nieuwbouw

TYPE

Sport & cultuur

BRUTO OPPERVLAKTE

28.465 m²

BASISBUDGET

€25.923.000,00

TOTAALBUDGET

€27.051.000,00

PRIJS/BRUTO-m²

- basisbudget

€910,00

STARTJAAR ONTWERP

2003

EINDJAAR WERKEN

2005

BOUWWERKEN VOLTOOID



*budgetten zijn exclusief BTW