Inleiding

Eind 2002 kreeg De Gregorio & Partners de opdracht toegewezen om een nieuw voetbalstadion te bouwen voor St. Truiden. Behalve de klassieke budgettaire beperkingen was er nog een bijkomende uitdaging: de eerste tribune moest in 3 maanden tijd gebouwd worden, zijnde de duur van de zomerpauze in 2003. Het 'Staaien'-stadion ligt in het Truiense stadscentrum en is sterk vervlochten met het sociaal weefsel van de stad. Het concept voor de nieuwe tribune was zo spraakmakend dat het prompt de TV-journaals haalde ...

Alfredo De Gregorio: "Een stedelijk voetbalstadion is méér dan tribunes rond een grasmat en een kantine. In onze samenleving zijn het belangrijke publieke ruimtes geworden en vereisen ze ook de nodige socioculturele visie. Voetballen als massa-sport midden in de samenleving plaatsen, is ook een verantwoordelijkheid van de architect. Hoe maken we van voetbal (terug) een feest? Hoe creëren we een arena met zo een positieve uitstraling en ambiance dat ze het einddoel van een familie-uitstap wordt, waar ook lief of vrouw en kinderen zich goed voelen? Hoe laten we die ambiance overvloeien in de plezierige wanorde van het menselijk stadsweefsel? Zo ontstond het idee van het 'gezellig stadion', robuust en toch transparant, overzichtelijk gestructureerd en veilig, met winkeltjes op het nulniveau. Maar zonder franjes en 'dikkenekkerij': zoals STVV ook is ..."

In 2004 werd in onderling overleg beslist om het ontwerp van het stadion niet verder af te werken. In 2008 besliste het bestuur om een nieuw stadion te bouwen, doch niet met ons bureau.

TITEL

STVV-Stadion

OMSCHRIJVING

Nieuwe voetbaltribune voor STVV. i.s.m. Technum

LOCATIE

Sint-Truiden

OPDRACHTGEVER

S.T.V.V.

SECTOR

privaat

SOORT

nieuwbouw

TYPE

Sport & cultuur

BRUTO OPPERVLAKTE

0 m²

BASISBUDGET

€2.309.000,00

TOTAALBUDGET

€2.309.000,00

STARTJAAR ONTWERP

2003

EINDJAAR WERKEN

2003

BOUWWERKEN VOLTOOID*budgetten zijn exclusief BTW