Inleiding

Veldmansberg is een residentieel project aan de rand van de Hasseltse 'Groene Boulevard'. Honderd wooneenheden enten zich op het bestaande stedelijke weefsel, en zijn georganiseerd rond een parkje.

Alfredo De Gregorio: "Wonen in de stad is vaak anoniem. Samen met Andrea Leonardi (ex Studio Aldo Rossi, Milaan) wilden we met Veldmansberg een setting met een duidelijke identiteit creëren, een herkenbare plek waar het 'samen' wonen een meerwaarde voor de stad en de bewoners is. Bescheiden, achter de wand van de Willekesmolenstraat, vormt het parkje een 'buitenliving'."

Veldmansberg is eigenlijk een volledig nieuwe wijk op een binnengebied van 1 ha. Het terrein was oorspronkelijk eigendom van de Stad Hasselt. Het geheel is opgebouwd uit vijf gebouwen, waarvan er twee het straatbeeld vervolledigen en er drie een nieuw park omzomen. Parkeren gebeurt onder de drie nieuwe gebouwen. De gevels in de Willekensmolenstraat doen niet vermoeden wat er achter ligt. Zo ontstaat een eigen projectidentiteit. Het parkje is bewust publiek gehouden om alzo niet het effect van een gated-community te krijgen. Veldmansberg toont aan dat wonen in de stad ook aantrekkelijk en geborgen kan zijn. Het project ligt op een boogscheut van het stadscentrum en is inmiddels ook een herkenbaar element geworden bij het binnenrijden van de stad via de Universiteitslaan.

TITEL

Veldmansberg

OMSCHRIJVING

Woonproject met 4 volumes rond een park aan de rand van de Hasseltse Boulevard. i.s.m. Andrea Leonardi (Milano)

LOCATIE

Hasselt

OPDRACHTGEVER

Houben NV

SECTOR

privaat

SOORT

nieuwbouw

TYPE

Woonproject

BRUTO OPPERVLAKTE

11.900 m²

BASISBUDGET

€5.454.000,00

TOTAALBUDGET

€5.454.000,00

PRIJS/BRUTO-m²

- basisbudget

€458,00

STARTJAAR ONTWERP

1997

EINDJAAR WERKEN

2001

BOUWWERKEN VOLTOOID*budgetten zijn exclusief BTW